Wil je iets speciaals koken voor je gasten? Maar je weet niet wat? Wat dacht je van de maaltijd serveren in een bootje van bananenblad?
Een maaltijd serveren in een bananenblad ziet er leuk uit en je laat zeker een goede indruk achter! Koken in een bananenblad is hartstikke leuk. Hiermee geef je extra smaak aan de maaltijd en het is ook nog eens hartstikke gezond. Het bananenblad bootje werkt als een ovenschoteltje. Leer hieronder stap voor stap hoe je een bootje vouwt van bananenblad.
Bootje vouwen van bananenblad
Vind je het een beetje lastig om een bootje te vouwen? Volg dan onderstaande stappen en je zult merken dat je een bootje van bananenblad zo gevouwen hebt!
Stap 1, juiste lengte knippen
Een bananenblad is heel groot, dus je hebt niet het hele blad nodig om een bootje te vouwen. Knip 2 rechthoekige stukken, ongeveer ter grote van een A4 blad, uit het bananenblad. Je hebt 2 stukken blad nodig zodat het bootje extra stevig is.
Stap 2, afspoelen en afdrogen
Spoel beide stukken bananenblad af onder de kraan. Leg de bananenbladeren op het aanrecht en droog ze af met een schone, zachte doek. Veeg de doek met de naden van het blad mee, anders heb je kans dat de bladeren gaan scheuren.
Stap 3, leg de 2 stukken blad op elkaar
De stukken bananenblad hebben een mooie, gladde groene kant en een doffere kant. Leg beide stukken blad met de doffe kant naar elkaar toe. Je ziet nu alleen de mooie, frisse groene kant.
Stap 4, vouw de eerste hoek
De hoeken van het bootje moeten per stuk gevouwen worden. Het lijkt heel ingewikkeld maar dat valt eigenlijk best mee. Begin bij de linker bovenhoek en houd de bladeren in de lengte voor je. Haal de bovenste rand van het blad iets naar binnen en vouw dan de zijkant van de punt van het blad naar rechts toe. Je kunt de hoek eventueel even vastzetten met een wasknijper. Zie ter verduidelijking de foto’s a t/m f.
Mochten de bladeren te stug zijn, dan zou je de bladeren een paar seconden in een badje met heet water kunnen leggen en droog ze vervolgens weer af.
Stap 5, vouw de tweede hoek
Je gaat nu de rechter hoek van het bootje vouwen. Dit doe je op dezelfde manier als in stap 4, maar dan in spiegelbeeld. Je pakt de rechter, lange kant van het blad en vouwt het hoekje naar links. Je kunt de hoek eventueel even vastzetten met een wasknijper.
Stap 6, tandenstoker rijgen
Je hebt nu 2 hoeken van het bootje bijna klaar. De hoeken moeten alleen nog vastgezet worden. Pak voor het vastzetten van de hoeken, een tandenstoker en rijg de hoeken aan elkaar. Bij grotere bootjes heb je meestal 2 tandenstokers nodig. De wijsknijpers kan je verwijderen en je hebt de helft van je bootje af!
Stap 7, nog 2 hoeken
Draai je halve boot 180 graden en herhaal stap 4, 5 en 6 en je bootje is klaar!
De laatste stap
Je hebt nu zelf een mooi bananenblad bootje gemaakt. Gefeliciteerd! Dit bootje kan je nu gebruiken als een soort van ovenschaaltje. Je kunt bijvoorbeeld zalm in kokosmelk in oven bakken, maar ook rijst met kip.
Als je het bootje gevuld hebt met het eten is hij klaar om in de oven gezet te worden. Zet het bootje wel in een ovenschaal of op een ovenplaat, want de eventuele saus kan een beetje door het blad heen lekken.
Succes!
Stoompakketje
Van een bananenblad kan je ook een stoompakketje vouwen. Wil je weten hoe je een pakketje vouwt om bijvoorbeeld rijst of zalm in te stomen? Lees dit in: Hoe vouw je stap voor stap een stoompakketje?