Overheerlijke gebakken banaan, de bakbanaan!

Vind je die gebakken banaan in de Surinaamse keuken ook zo lekker? Gebakken banaan kan je gemakkelijk zelf maken, probeer het maar eens!

In Suriname wordt gebakken banaan “baka bana” genoemd en is simpel te maken. De banaan die je nodig hebt om baka bana te maken is de echte bakbaan en niet de gewone banaan. Gewone bananen zijn te zacht en vallen uit elkaar als je ze gaat bakken.

Gebakken banaan – de bakbanaan

Bakbanen zijn een stuk groter dan gewone bananen. Bakbananen zijn wel 30 tot 40 cm lang. De schil van een bakbanaan is stevig hard en kan geel, groen of roodachtig van kleur zijn. Bakbananen hebben een hoog koolhydraatgehalte. Door de vele koolhydraten is de bakbanaan rauw, moeilijk verteerbaar. Om deze reden worden bakbananen gebakken en niet rauw gegeten.
Bakbanaan

Gebruik alleen de rijpe baka bana en spoel ze af onder de kraan!

Dit klinkt een beetje raar, maar bakbananen kan je het beste heel rijp gebruiken. Bakbananen zijn overrijp wanneer de schil helemaal zwart is. De schil is bij een rijpe banaan makkelijker te verwijderen dan bij een onrijpe banaan. Spoel de bakbanaan na het verwijderen van de schil, even af onder de kraan. Soms kunnen de bananen een melkachtige stof aan de buitenkant van de banaan hebben en die is niet lekker! Vooral bij onrijpe bananen is deze melkachtige stof aanwezig.

Aan de slag met de baka bana!

Koop eerst heerlijke, rijpe baka bana bananen! Bakbananen zijn soms in supermarkten te koop, maar de meeste kans maak je bij de toko.

Ingrediënten die je nodig hebt:

2 rijpe bakbananen

100 gram zelfrijzend bakmeel

Mespuntje zout

2 theelepels suiker

2 deciliter spa rood

Olie om in te bakken

Bereiding van de baka bana:

De bereiding van baka bana is helemaal niet moeilijk. Volg de volgende 4 stappen om tot een goed resultaat te komen:

1. Maak een beslag van het zelfrijzend bakmeel, suiker, zout en spa rood. Laat het beslag 10 minuten rusten.
Bakbanaan beslag
2. Snij de bakbanen in handige lengtes en snij de bananen daarna in de lengte in plakken.
In stukjes gesneden bakbanaan
3. Verhit de olie in een koekenpan.
4. Doop de bananen in het beslag en bak ze daarna in de pan. Keer ze af en toe om totdat ze goudbruin zijn.
Bakbanaan bakken in pan

Eet smakelijk! Of hoe Surinamers het zeggen: Nyan switi!

Serveer de baka bana met pittige pindasaus en je gerecht is helemaal compleet!