Benieuwd naar de voedingswaarde van een banaan? Een banaan bevat een hoop mineralen en vitamines, lees verder om te weten welke.
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een banaan maar weinig voedingswaarde bevat en veel kilocalorieën. Toch zit er in deze gele vrucht een hele lijst aan mineralen en vitamines met elke hun eigen bijdrage aan het lichaam. Hieronder staan de mineralen en vitaminen, die in een banaan voorkomen, apart beschreven, maar laten we eerst eens naar de calorieën van een banaan kijken.
Voedingswaarde banaan, de calorieën
In een banaan zitten ongeveer 125 (kilo)calorieën. Voor een fruit bevat een banaan best veel calorieën. Volgens sommige diëten worden bananen dan ook afgeraden als je wilt afvallen. Dit is jammer want een banaan heeft zoveel goeds te bieden! Bovendien zit in een banaan nog altijd veel minder calorieën dan is snoep of chips en veel meer vitaminen en mineralen.
Voedingswaarde banaan, de mineralen
In dit lijstje worden de mineralen die in een banaan voorkomen beschreven. Mineralen zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam, maar je hebt niet van elk mineraal evenveel nodig. Daarom staan deze mineralen gerangschikt op volgorde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die 1 banaan je geeft.
Mangaan
Mangaan is een spoorelement dat help bij de vorming botten en bindweefsel. Mangaan is ook betrokken voor het goed werken van bepaalde enzymen bij de stofwisseling.
Een banaan geeft je ongeveer 28 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan mangaan.
Kalium
Banaan is een goede leverancier van kalium. Kalium zorgt voor een goede bloeddruk, spierwerking en hartslag. Ook zorgt kalium voor een goede vochtbalans in het lichaam.
Een banaan geeft je ongeveer 16 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan kalium.
Magnesium
Magnesium zorgt ervoor dat energiestofwisseling goed verloopt. Magnesium heb je ook nodig voor goede botten, spieren en zenuwen.
Een banaan geeft je ongeveer 14 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan magnesium.
Koper
Koper zorgt voor een goede opname van ijzer en de aanmaak van rode bloedcellen.
Een banaan geeft je ongeveer 9 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan koper.
Fosfor
Fosfor is een mineraal dat in combinatie met calcium de botten en het gebit gezond houdt. Verder is fosfor betrokken bij je stofwisseling.
Een banaan geeft je ongeveer 4 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan fosfor.
IJzer
IJzer is een mineraal dat een bestanddeel is van hemoglobine in je bloed. De rode bloedcellen zorgen voor zuurstoftransport en dat kan niet zonder ijzer. IJzer is een erg belangrijk mineraal!
Een banaan geeft je ongeveer 3 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer.
Seleen (selenium)
Seleen is een spoorelement en werkt als een antioxidant. Seleen helpt de slechte vrije radicalen in je lichaam onschadelijk te maken. Seleen kan in combinatie met vitamine E, kanker, hartaandoeningen en bepaalde oogziekten helpen voorkomen.
Een banaan geeft je ongeveer 3 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan seleen.
Zink
Zink is een spoorelement dat je huid en haren in goede conditie houdt. Verder ondersteunt zink de werking van het immuunsysteem en dat je een goed geheugen behoudt.
Een banaan geeft je ongeveer 2 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan zink.
Calcium
Calcium heb je nodig voor gezonde botten en een sterk gebit. Verder is calcium betrokken bij stolling van het bloed ( handig voor als je een wondje hebt) en spieren.
Een banaan geeft je ongeveer 1 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan calcium.
Natrium
Je lichaam heeft slechts een kleine hoeveelheid aan natrium nodig. Natrium zorgt voor een juiste waterhuishouding en bloeddruk. Natrium zit ook in het gewone tafelzout dat we in de keuken gebruiken.
In een banaan zit zo weinig natrium dat het bijna niet bijdraagt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Fluor
Het mineraal fluor beschermt je gebit tegen gaatjes. Om deze eigenschap van fluor, is dit vaak toegevoegd aan tandpasta.
In een banaan zit maar weinig fluor. De hoeveelheid fluor in bananen, dragen nauwelijks bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Voedingswaarde banaan, de vitaminen
Naast mineralen, bevat een banaan ook veel vitamines. Net als bij mineralen, heb je van vitaminen verschillende hoeveelheden nodig zodat je lichaam optimaal zijn werk kan blijven doen. De vitaminen staan gerangschikt op volgorde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die 1 banaan je geeft.
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 zorgt voor een goede aansturing van de hersenen, het houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en ondersteunt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen.
Een banaan geeft je ongeveer 34 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B6.
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C is een onmisbaar vitamine voor je lichaam. Vitamine C werkt als een antioxidant. Hij versterkt het immuunsysteem en versnelt de wondgenezing.
Een banaan geeft je ongeveer 33 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C.
Vitamine B9 (foliumzuur)
Vitamine B9 helpt aandoeningen van het zenuwstelsel van het ongeboren kindje te voorkomen.
Een banaan geeft je ongeveer 11 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B9.
Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B2 is belangrijk bij de stofwisseling, vooral voor de opname van koolhydraten. Vitamine B1 beschermt ook het zenuwstelsel en de opbouw van het immuunsysteem.
Een banaan geeft je ongeveer 10 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B2.
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B5 helpt eiwitten, vetten en koolhydraten af te breken.
Een banaan geeft je ongeveer 8 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B5.
Vitamine B3 (niacine)
Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling. Verder is deze B-vitamine goed voor een gezonde huid en zenuwstelsel.
Een banaan geeft je ongeveer 7 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B3.
Vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B1 is nodig voor de energieopname en het goed functioneren van het hart en zenuwstelsel.
Een banaan geeft je ongeveer 5 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B1.
Vitamine A
Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor de celgroei.
Een banaan geeft je ongeveer 3 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A.
Vitamine K
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine K bevordert de bloedstolling bij wondjes en de opbouw van het skelet.
Een banaan geeft je ongeveer 1 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine K.
Vitamine E (tocoferol)
Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine E werkt als een sterk antioxidant en beschermt tegen eczeem, artrose en gezichtsproblemen. Verder speelt vitamine E een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Een banaan geeft je ongeveer 1 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E.
Een banaan zit boordenvol gezondheid!
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is te zien dat een banaan je heel veel goeds te bieden heeft. Een banaan zit boordenvol vitaminen en mineralen en daarom is banaan gezond voor je lichaam.